top of page

Vi lär människor att tycka om sig själva!

– Perspektivintervjun med Emma Schaber och Caroline Verständig som tillsammans driver coachingföretaget Like Attracts Like coaching


Att träffa sin person handlar mer om att hitta sig själv än att leta på dejtingapparna, åtminstone om man frågar Emma och Carro som tillsammans driver coachingföretaget Like Attracts Like coaching. Förutsättningen för att kunna välkomna en annan person i sitt liv är att man vet vad man vill, har koll på sina tankar och ser sitt värde. En bra relation med någon annan börjar med en trygg och bra relation med sig själv, och förändring med att man förstår att tankar skapar resultat oavsett vad man vill åstadkomma.


Tankar skapar resultat oavsett vad man vill åstadkomma - det låter intressant tänker jag i en hjärna överfylld av frågor till dessa två, som jag lärt känna som både kloka, jordnära och bestämda. Men hur kom det sig att de blev så bra på det här med dejting och varför startade de företag tillsammans?


De var två singeltjejer med en längtan att träffa sin person. De hade gemensamma kompisar och när de sågs blev det mycket prat om dejting och en blogg, som Carro rekommenderat Emma att följa. När de sedan, av en händelse, stötte på varandra i nämnda coachs väntrum blev det på något sätt självklart att dela de tuffa tankar och känslor som de båda hade om sitt eget dejtande.


De blev så nära att de gemensamma vännerna inte riktigt fick plats. De förstod varandra väldigt bra. Och kanske var det ödet, men det där mötet var tveklöst startskottet till framtiden för dem, inklusive det företag de nu driver tillsammans; Like Attracts Like coaching.

Carros resa

För Carro cirkulerade tankarna runt att ingen ville vara med henne och att det var något fel på henne. Tankar som gjorde henne osäker och fick henne att upprepa samma ohälsosamma beteende om och om igen.


Hennes agerande fick störst konsekvenser på dejtandet, även om det påverkade livet i stort. Hon var livrädd för att hon inte skulle få… varken jobb, kompisar eller en partner.


– Jag var inte så aktiv i mitt eget liv. Jag undvek dejting och hade en osäker framtoning. Det var svårt att lära känna mig, konstaterar hon.


Visst påverkade nya kompisar henne på ett positivt sätt, även om hon aldrig förstod att hon var viktig i andras liv eller att det spelade så stor roll om hon dök upp eller hörde av sig. För när man bär på en djup tro att man inte är värd att älskas så kan inget utifrån förändra det. Det behöver komma inifrån.


Hon skämdes mycket över avsaknaden av en partner och var fast i tanken att ingen ville vara med henne när det i själva verket var hon som hade svårt för att gå in i relationer. Samtidigt förstod hon att hon inte riktigt hade förstått sig själv och ville därför ha hjälp för att komma vidare. Det var ett stort steg för henne när hon erkände för Emma att dejtingen och tron på sig själv, var något hon kämpade med, minns hon.


Emmas resa

Emmas resa var annorlunda. Hon behövde förstå vad hon blev attraherad av. Trots att hon hade gått i terapi och var nöjd med hjälpen hon fått ändrade hon inte sitt beteende. Hon hamnade tvärtom i samma sorts relationer, männen hon träffade var bara snäppet bättre på att dölja sin otillgänglighet. Hon brukar säga att hon dejtade mycket, när det hon menade var att hon tänkte mycket på dejting. Och det är inte riktigt samma sak.


Från att ha attraherats av män som var oförmögna till närhet och comittment förstod hon, genom coachingen, att de inte alls var attraktiva. Snarare tvärtom. Hon började dejta personer som var nyfikna på henne och som ville ge av sig själva. Förändringen skedde tack vare att hon hade jobbat med sina tankar.


Hon insåg att hon hade dejtat otillgängliga människor på grund av att hon varit otillgänglig för sig själv, deras bekräftelse hade varit viktigare än den hon gav sig själv. Från början visste hon inte ens att man kunde ge det till sig själv, men insikten gjorde henne motiverad att ändra sina tankar och i det även sitt beteende.


– Det är det som är utgångspunkten i allt jobb vi gör med våra klienter– att de ska förstå att de kan ge bekräftelse och kärlek till sig själva, menar Emma.


Känslor, tankar, beteenden

Två tjejer med dejtingutmaningar börjar alltså att tänka annorlunda om sig själva och nådde plötsligt nya resultat tack vare ett annat sätt att tänka. De menar att förståelsen för att tankar skapar känslor som skapar beteenden är grunden till förändring. De är trygga med den metod de jobbar med – baserad på The life coach school från USA – och de vet att oavsett vad någon vill bjuda in i sitt liv kan man gå bakifrån och se vad som behöver göras för att uppnå det. Vad behöver vi tänka? Vad behöver vi känna och vad behöver vi göra?


– Vi började tro på saker innan vi hade några bevis för att det funkade, säger Carro. Tidigare tänkte vi tvärtom, att för att börja tro på något så behöver det redan ha hänt, och med den passiva inställningen uppnådde vi inte det vi ville. Vi fortsätter att jobba med våra tankar, och tron på det vi vill uppnå varje dag, och ser vilka förändringar det skapar i våra liv.


Så hur jobbar en dejtingcoach?

Givet att vi tror att tankar skapar känslor som skapar beteenden är det precis det vi hjälper våra klienter att förstå. Det handlar i grund och botten om en tankeförändring; om sig själv, sitt värde och hur man träffar sin partner. Det handlar inte om tur eller otur, om man är för ful, snygg, gammal eller något annat som du har valt som förklaring. När du tänker att det är för svårt, kommer du att bevisa att det är så genom allt du gör.


– Att dejting är svårt är en tanke och inte fakta. Varenda tanke du tänker kommer att skapa resultat i ditt liv. Beroende på vad du tänker, får du olika resultat. Det är omöjligt att ha full kontroll över dina tankar men om du har distans till dina tankar så kan du pausa ibland och välja tankar som tjänar dig bättre än det som kommer per automatik, berättar Carro.


Så du menar att det är mitt fel att jag inte träffar någon?

– Ja, svarar Emma. För att du ska kunna förändra något i ditt liv behöver du ta ansvar för dina tankar och känslor. Meningen med coachingen är aldrig att använda det här mot dig, att slå på dig själv, säga jag borde… kommit över mitt ex efter två år eller vad det nu är. Men så länge du tror att du är olycklig nu för att ditt ex gjorde slut med dig för två år sedan så har du ingen makt att förändra situationen, och du har gett bort den makt som ingen annan kan ta.


Många vi pratar med säger att det är väldigt provocerande att man ska ta det egna ansvaret. Och vi känner tvärtom; att det är provocerande att vi inte visste det här innan.

– Att vi inte hade förstått det här innan; att jag har makten. Det är bara jag som styr över allt. Jag kan förändra mitt liv så här, säger Carro och knäpper med fingrarna.


– Just det fyller Emma i, det är

provocerande. Det är riktigt provocerande!


Vilka tankar ska man ha då?

Tankar som är grundade i en trygghet och att man är bra precis som man är, är en bra start. Att det är självklart att jag kommer att träffa en partner, om det är det du vill. Och för att du ska komma dit behöver du bygga upp den övertygelsen. Vi jobbar med våra klienter på resan från att tänka att jag inte duger till att känna att jag duger. Precis som jag är. Inte med positivt tänkande och affirmationer, utan genom att ifrågasätta dina nuvarande tankar och stegvis bygga upp bevis för de nya tankarna. Och vi utgår alltid från klientens här och nu.


Kan man då säga att det handlar om att bygga självkänsla och självförtroende?

Definitivt, svarar de gemensamt. De tycker att det är en bra början att dejta sig själv. Och att man förstår att man alltid attraherar någon från den plats man är just nu. Oavsett vad du tänker och känner om dig själv, finns det alltid någon som bekräftar dig i den bilden. Det är fantastiskt när man börjar att tycka om sig själv, för då blir det tydligt vem som matchar en i det. Och man kan alltid känna sig trygg och älskad innan man har träffat en partner, menar de. Att det är fullt möjligt att känna sig trygg och älskad redan nu, i relationen till sig själv, och att det är du som behöver bygga den relationen. Det görs inte över natt. Det sker gradvis, precis som när man bygger en relation till någon annan. Att hitta sin person är att hitta sig själv, menar de.


– Vi lär människor att tycka om sig själva. När man då går på dejt blir det så mycket enklare att se vem som är bra för mig. Vem lever upp till det jag längtar efter, säger Emma


"Att hitta sin person är att hitta sig själv".


Viktigt att vara tydlig med vad man vill

Emma och Carro verkar i en helt annan tid än när jag var singel i början på tvåtusentalet. Vi pratar om hur vi dejtade då, och om skillnaderna. Idag förväntas man dejta en del som singel, för att det ses som en del i att ha ett roligt liv. De tänker att vi kanske har större krav idag, utbudet är ett helt annat, givet apparna. Det är viktigt att veta vad det är man är ute efter för att önskemålet om ens partner inte ska komma ur en brist hos sig själv.


– Man ska vara tydlig, säger Emma. Så tydlig som det bara går med vem man vill träffa. Men vi ifrågasätter allt på den listan, när vi jobbar med våra klienter. Du får ha de krav du vill, men du behöver vara ärlig med dig själv varför du vill ha just det. Vi pratar mindre om egenskaper och mer om känslor att känna igen - hur du vill känna när du är med din person. Vi menar att om du är tydlig med hur det ska kännas kommer du att känna igen det när du är med den personen.


Att dejta på appar

Är man inte redo blir det inget oavsett hur man träffas, konstaterar vi. Men är det apparna man vänder sig till när man är redo, undrar jag samtidigt som jag frågar om man träffas någon annanstans än där, nuförtiden.


– Ja, det gör man även om de allra flesta använder apparna. Folk träffas fortfarande på jobbet eller en bar, men det absolut vanligaste sättet är på apparna. Om det tidigare var lite tabu är det numera standard. Den som inte finns där blir snarare ifrågasatt om varför. Vad är det du gömmer dig för? säger Carro.


Det finns mycket information att få av apparna, vilket är värdefullt om man använder det på rätt sätt. Det kan upplevas svårt att navigera i apparna, medan vi vet att man kan få mycket information där, det handlar bara om att lära sig att leta efter det man vill veta. Att inte ha en utförlig profiltext är mycket information i sig. Så fort du har inlett en konversation rycks du med i tonen och då är det viktigt att du vet vad du vill ha. Om du visar vem du är och att du förtjänar kärlek kommer du att kommunicera på ett annat sätt än om du tänker motsatsen.


"Dejting är aldrig slöseri med tid"


Dejting do’s och dont’s finns det sådana?

Emma och Carro menar att det är viktigt att vara tydlig med vem man är och vad man letar efter. Att man inte anpassar sig till den man dejtar eller försöka att passa in i en mall. Om en person inte är redo för en relation kan inget du gör eller säger ändra på det.


Dejting är aldrig slöseri med tid säger Carro. Om man väljer att sitta hemma lär man sig aldrig det där som man lär sig när man dejtar. Varje dejt är en lärdom som för dig närmare din person.


Så våga dejta, det är okej att bli besviken och hoppa även när du är rädd. Ställ däremot inte in dina planer för att en dejt vill ses med kort varsel. Och ta det lugnt. Det är ingen brådska. Ge inte allt förrän du vet att ni vill samma saker.

Egna erfarenheter

De använder sina egna erfarenheter av dejting och coachar bara kvinnor. Det gör att de kan kommunicera på ett tydligare sätt i sin marknadsföring, än om de även hade vänt sig till män.


Hur ser då en typisk klient ut?

Gemensamt för de flesta klienter är att de är högpresterande kvinnor som nått framgång på flera områden i livet men har utmaningar med relationer. Vännerna börjar starta familjer samtidigt som de själva känner sig ensamma och har svårt att träffa människor att knyta an till. Så gott som alla träffar, det vi kallar, otillgängliga personer - det vill säga människor som egentligen inte är ute efter en relation.


De flesta har upplevt att det är något som fattas dem, och förstår att problemet ligger hos de själva - att de har något de behöver förändra. Tanken; jag aldrig kommer att träffa någon är närvarande i deras liv, i kombination med att de är trötta på att ha det som de har det.


Attraktion – vad är det?

Attraktion är en känsla som kommer från dina tankar delvis baserat på tidigare erfarenheter och i viss mån samhällets förebilder. Det är lättare att attraheras av en person som påminner om det kärleksmönster vi upplevde som barn.


– Innan jag började jobba med mig själv sa min omedvetna tanke att jag attraherades av män som kanske skulle lämna mig, säger Emma. Om en man verkade vilja vara med mig kunde det döda attraktionen helt och hållet för mig; å nej, han är som en efterhängsen hund. Så kunde jag tänka, för att jag hade svårt att relatera till att någon ville välja mig. Så är det inte nu, när jag har sett mitt egenvärde. Då blir männen som inte är intresserade av mig eller vill välja mig helt ointressanta.


Många tycker att det är lite provocerande att man ska vara lycklig med sig själv innan man går in i en relation och att det är mänskligt att vilja ha en relation. Det är absolut sant, vi säger bara att när du kan vara lycklig själv kommer du att bli bättre på att vara lycklig med andra människor. Det är inte någon annan som ska göra dig lycklig.


Är det därför det är så viktigt att jobba med sig själv?

– Vi tänker att sund kärlek bygger på att jag förstår att jag behöver ta hand om mig själv. Och att jag, när jag tycker om mig själv även kan älska en annan människa, med alla våra styrkor och svagheter. För oss känns det som ett mer autentiskt sätt att leva livet på. Och om du inte gör jobbet med dig själv kommer du att tro att relationen är ansvarig för hur du mår och för dina känslor, vilket inte är sant. Det är att ställa väldigt höga krav på en relation, att förvänta sig att den ska ge dig det som du egentligen bör kunna ge dig själv.


Finns livslång kärlek undrar jag, eller är det bara en romantisk illusion?

– Svaret är ja, för att vi skapar kärlek med våra tankar, säger Carro. Tankar skapar känslor!


När vi väljer kärlek i stället för kritik på beteenden som vår partner har, får det positiva effekter. När vi tänker att vi älskar honom för den han är skapas kärlek i våra kroppar som gör att vi agerar kärleksfullt. Det i sig skapar en mer kärleksfull relation, som ger kärlek tillbaka till oss. Så länge man vill vara tillsammans kan man alltid skapa kärlek!


Avslutningsvis frågar jag vad det bästa med den andre är.

Emmas svarar…

Det bästa med Carro… å det finns så mycket. Men det bästa med Carro är ändå att hon är den som jag kan prata med och som tillför så mycket annat än det jag redan har tänkt på. Och att hon gör sig sårbar - det är modigt, för jag vet att mycket av det vi gör varje dag är jobbigt för henne.


Carro svarar…

Att Emma inte dömer mig. Hon är neutral i förhållandet till mig på ett väldigt bra sätt. Hon uppskattar mig och jag får alltid vara mig själv med henne. Det uppskattar jag så himla mycket. Du ser sådana möjligheter i saker och du tror mycket mer på dig själv och på oss och du ser min potential, säger hon sedan vänd mot Emma.


Vi litar mycket på varandra, avslutar de. Inte bara i relationen till varandra utan även i varandras omdöme, det är det som gör det så tryggt att ha ett företag ihop.


Instagram: lalcoaching

bottom of page